Jordforbedring
Før plantning er det afgørende at vurdere røddernes udviklingsmuligheder og planlægge nødvendige forbedringer. Plantehullets størrelse spiller en central rolle, og mængden af god muldjord er afgørende for træets levetid. Husk, at rødderne er træets 'livsnerve', så optimale jordforhold er altafgørende. Der er en direkte sammenhæng mellem den tilgængelige rodvolumen og træets potentielle alder.
Rødderne trives bedst i iltrige og porøse jordlag, typisk i den øverste halve til hele meter under terrænhøjden, hvor de kan sprede sig vandret. De vokser sjældent ind i stabilgrus eller komprimeret lerjord. Især i etableringsfasen – de første 3 år efter plantning – er det vigtigt, at træet får de bedst mulige vækstbetingelser. Spørg SITAS til råds.




Hvad er god muldjord
Muldjord består af en optimal blanding af sand, ler og organiske stoffer såsom humus, der er dannet ved nedbrydning af planterester. For at sikre træernes optimale vækst skal jorden være porøs og have en god krummestruktur. Denne struktur giver et stabilt fundament for rødderne, holder på vand og næringsstoffer og beskytter mod udtørring og udvaskning. Samtidig bevarer den jordens porøsitet, hvilket muliggør luftcirkulation i de øverste lag og effektiv afledning af overskydende vand – afgørende for et sundt mikroorganisme- og regnormsmiljø.
For at teste jordens struktur kan man tage en håndfuld jord og klemme den sammen. Jorden bør forblive sammenhængende, men smuldre let ved nedkast. Desuden skal den have en mørk farve og være fri for dårlig lugt.
Forbedring af jorden
Hvis din jord ikke er muldjord som bekrevet ovenfor, kan du forbedre den.
Hvis den er for sandet kan der tilføres noget lerholdigt muld eller noget gartnermuld (50% kompost og 50% spaghnum.
Hvis jorden er for leret kan der tilføres nogle småsten, sand, grus samt gartnermuld. Disse materialer skal blandes med den eksisterende jord og kun udgøre ca. 20 % af den samlede opgravede jordmængde.


Jordudskift
Hvis din jord er meget hård at grave i, anbefaler vi at en minigraver bruges til at grave et større plantehul som er så bredt som muligt men ikke dybere end 80-100 cm. Bunden af hullet brydes og evt. småsten blandes i. Hullet fyldes op med harpet muldjord.
Plantning i belægning
Ved plantning af træer hvor jordoverfladen er dækket af fliser, brosten m.v. skal der graves et plantehul hvor belægning + stabilgrus/dårlig jord fjernes. Plantehullet skal graves bredt som beskrevet i ovenstående afsnit og fyldes op med harpet muldjord. Omkring plantestedet bør man lave en høj kant af brosten eller lign. så overfladevand fra den øvrige del af pladsen ikke løber til.
Hvis man vil forbedre vækstforholdene yderligere kan man grave et endnu bredere plantehul og i yderkantet (hvor belægning skal genlægges) lægge 'skeletjord' eller lign. i stedet for stabilgrus. Skeletjord er en blanding af runde sten og muldjord som kan komprimeres men hvor rødderne også har en mulighed for at gro. Stenen opbygger 'skelettet' og muldjorden vaskes ned i hulrummene. Jorden lige omkring rodklumpen skal være alm. muldjord.
Et udluftningssystem kan lægges omkring som også kan bruges til vanding i tørre perioder.
Det er en god ide, at de træer som vælges til disse begrænsede plantehuller, af natur max bliver 4-6 m høje. Hvis der plantes træer som af natur bliver højere, er det nødvendigt at beskære kronen og reducere bladmassen, hvorved træet tilpasser sin roddiameter.

